Kdo so strokovnjaki Akademije?

JANJA URBANČIČ - vodja Sočutne akademije

Pozdravljeni!

Sem Janja Urbančič in sem vodja Sočutne akademije. Moje poslanstvo je pomagati čimveč ljudem priti v stik s samim seboj, svojimi občutki in svojimi globinami tako, da lahko postanejo še boljši starši, vzgojitelji, učitelji in nasploh ljudje.

Sem vaša mentorica za osebno rast ter spoštljivo, sočutno in avtentično starševstvo.
Imam dva čudovita otroka, ki mi vsakodnevno kažeta, kje so v meni še tista področja, ki potrebujejo, da jih vidim, začutim in objamem.

Sem avtorica plakata za učenje čustvene inteligence otroka ter partnerskih in družinskih kart za povezovanje in spoznavanje. Vodim starševski skupini v Novem mestu in Ljubljani. Občasno predavam tam, kjer me povabijo.

Moja strast je raziskovanje življenja, svojih globin in iskanje stika s samo seboj, zato da lahko vsak dan okrog sebe gradim še bolj sočutne, pristne in spoštljive odnose. Vodijo me pogum, resnicoljubnost ter vztrajnost.

Toplo vabljeni, da se pridružite Sočutni akademiji.

Pojdite z nami višje, širše in globlje!

ERIKA PLEVEL - diplomirana inženirka laboratorijske biomedicine in univerzitetna diplomirana organizatorka

Sem Erika Plevel in sem mama trem hčerkam, starim 10, 8 in 5 let. Po izobrazbi sem diplomirana inženirka laboratorijske biomedicine in univerzitetna diplomirana organizatorka. 15 let sem delala v farmacevtskem podjetju, nato pa leta 2016 dala odpoved in ostala doma, da bi se lahko bolj posvetila sebi, družini ter raziskala nekatere svoje skrite strasti in talente. Udeležila sem se usposabljanja pri Familylabu ter postala certificirana vodja seminarjev. V okviru Familylaba vodim različne pogovorne večere, skupine in seminarje za starše, najpogosteje na temo visoko občutljivih otrok.

Ravno v času, ko sem nehala hoditi v službo, sem namreč ugotovila, da sva obe z najstarejšo hčerko visoko občutljivi, zaradi česar sem se v to bolj poglobila. Sebe in hčerko  sem začela bolje razumeti ter dojemati v drugi luči. Tudi mlajši dve hčerki imata nekaj značilnosti visoko občutljivih, vendar so te manj izrazite. Vse tri pa so precej avtonomne.

 

Več o meni si lahko preberete tukaj: regratovalucka.si

Svoje znanje in izkušnje sem želela deliti tudi z drugimi, zato sem ustvarila spletno stran Regratova lučka, ki je namenjena predvsem visoko občutljivim otrokom in odraslim, pišem pa tudi o osebnostni rasti ter mojih vzgojnih zmagah in padcih.

Moja stran: regratovalucka.si

FB skupina: https://www.facebook.com/groups/311558292798003/

Vas zanima, če vi in/ali vaš otrok spadata med visoko občutljive?
Potem preberite članek: Kaj pomeni biti visoko občutljiv

Če želite biti obveščeni o novih vsebinah, se prijavite na e-novičke Regratove lučke: 
Prijava na e-novice

Kontaktirate me lahko tudi na:
E-mail: erika@regratovalucka.si
FB stran: Regratovaluckavisokoobcutljivi

DEJANA DEJANOVIĆ - univerzitetni diplomirani inženir kemijskega inženirstva

Moje ime je Dejana Dejanović. Vrsto let sem sodelovala v skupini Sočutno in avtentično starševstvo ter osebna rast, kjer sem bila vodja admink s katerimi smo skrbele za komunikacijsko higieno v skupini :). Z veseljem tudi pomagam z nasveti.

Sem mamica dvema fantkoma, ki sta stara 5 in 3 leta in prav zaradi njiju sem se odločila, da bomo imeli prvi sočutni vrtec. Sem pobudnica in soustanoviteljica prvega sočutnega vrtca v Sloveniji. Veliko tudi predavam v vrtcih o razvoju možganov in o primernosti kaznovanja in nagrajevanja. Neizmerno sem vesela in počaščena, da sem del tako izjemne skupine strokovnjakov, s katero bomo Sočutno popeljali na višji nivo. Skupaj bomo storili korak naprej in šli višje, širše, globje!

Po izobrazbi sem univerzitetni diplomirani inženir kemijskega inženirstva. V službi sem nenehno v stiku z uradno medicino, tako že več kot 10 let pokrivam tudi področje psihiatrije. Zaradi narave dela sem se vedno pogovarjala in se učila zgolj o duševnih boleznih. V enem trenutku me je prešinilo: Kdaj pa je človek duševno zdrav? A smo duševno zdravi, čeprav nimamo takšnih duševnih bolezni, ki bi zahtevale medikamentozno zdravljenje. In tu se je začelo moje potovanje, nabirala sem znanje, se učila in odkrivala ta naš čudovit um. Naš čudovit organ – možgane.

Vodenje otrok s pozitivno avtoriteto je danes kar velik izziv za vse, ki imamo stik z otroki. Bodisi starši, bodisi pedagoški delavci. Težko je postaviti osebno mejo, ki bi jo otroci upoštevali. Težko je vzpostaviti avtotiteto tako, da bi nam otroci sledili. Zato je veliko staršev in pedagoških delavcev v stiski in skupaj iščemo nove načine, ki jih lahko integriramo v svoje delovanje. Predvsem pa si želimo vzpostaviti takšen stik z otroki, da bi nam otroci sledili – tudi tisti odklonski.

Vsi vemo, da telesna temperature nad 37 stopinj pomeni bolezen. Vemo na kaj so alergični otroci in kateri imajo posebno dieto. Pa vendar ne vemo kako zorijo možgani, zakaj čutimo tako kot čutimo, kako delujejo naši možgani in možgani naših otrok. Zakaj imajo otroci čustvene izbruhe. Žal nam tega znanja primanjkuje, zato bo moj doprinos v akademiji ravno ta- pomagala vam bom, da boste razumeli, kaj se v the malih bučkah, in tudi v malo večjih bučkah-naših, dogaja :). Veselim se prihajajočega sodelovanja!

Če želite, da pridem predavat v vaš vrtec, varstvo, šolo, me lahko kontaktirate na: dejana.socutno@gmail.com

TINA JEREB - komunikologinja in specializantka integrativne psihoterapije

Sem Tina Jereb, po izobrazbi komunikologinja in specializantka integrativne psihoterapije.
Osebne izkušnje in procesi so me pripeljali do zavedanja, kako dragoceno za nadaljnji razcvet
otroka je, če lahko v najranljivejših letih svojega življenja zgradi varne čustvene vezi s svojimi
najbližjimi.

Čeprav se izkušnje v odnosih v otroka najbolj vtisnejo v prvih letih življenja, pa
(kot kažejo tudi sodobne raziskave) lahko povezanost z otrokom okrepimo praktično
kadarkoli. Zato nikoli ni prepozno za to, da povečamo razumevanje otrokovih čustvenih
potreb in okrepimo svoje veščine odločnega in ljubečega vodenja otrok.

V praksi individualno svetujem staršem in izvajam delavnice glede vzgoje in grajenja
povezanega odnosa z otroki.

Staršem nudim usmeritve in podporo predvsem pri naslednjih izzivih: postavljanje mej ob otrokovem motečem vedenju, odzivanje na otrokova čustva (jok,izbruhi jeze …), odzivanje na agresivno vedenje, pomoč pri odlaganju napetosti in predelovanju otrokovih težkih izkušenj, pomoč otroku ob različnih strahovih in ob večjih spremembah (odhod v vrtec, rojstvo sorojenca …), povezujoča komunikacija z otrokom …

Poleg tega izvajam tudi seminarje za strokovne delavke in delavce vrtcev. V delo s starši in skrbniki otrok pa vnašam tudi dobro desetletje lastnih izkušenj z varovanjem predšolskih otrok. V praksi poleg tega izvajam delavnice za obvladovanje stresa in razvijanje čuječnosti, strokovno pa poglabljam znanje tudi na področju travme (predvsem travme v odnosu navezanosti v zgodnjem otroštvu).

Za več o meni in mojem delu dobrodošli na moji spletni strani: www.tinajereb.com

Toplo vabljeni pa tudi, da se mi pridružite na moji Facebook strani : Tina Jereb – vzgoja za varno navezanost

TAMARA STRNAD - kreativna posameznica, strastna do življenja in vsega kar ponuja

Z nekaj besedami bi rekla, da sem kreativna posameznica, strastna do življenja in vsega kar ponuja. Zanima me ustvarjanje življenja izven omejitev ter razvijanje svojih potencialov v skladu z najvišjimi načeli ter v skladu in harmonijo z vsemi štirimi življenjskimi razsežnostmi (duševnimi, duhovnimi, telesnimi in družbenimi/socialnimi).

Vrsto let sem bila vrhunska športnica, kjer sem se že zelo zgodaj seznanila z umetnostjo postavljanja ciljev in osvojila medalje na vseh največjih tekmovanjih. Po izobrazbi sem krajinska arhitektka, zadnja leta sem se usmerila predvsem v grafično oblikovanje.

Med svojo potjo sem spoznala še eno veliko strast in to je delo z otroki. Na svoji samostojni poti sem z otroki počela že vse vrste raznih aktivnosti – izobraževalne (arhitektura, robotika), športne in kreativne dejavnosti, v prihodnosti pa načrtujem razvoj novih programov, ki bodo usmerjeni v njihov skladni razvoj in prilagojeni samozavedanju in uresničitvi potencialov posameznika.

Verjamem v neomejen človeški potencial. Verjamem v moč odprtosti, ranljivosti in brezpogojne ljubezni. Verjamem, da vsi s sabo nosimo luč, samo od nas pa je odvisno, v kolikšni meri si jo dovolimo imeti prižgano. Moji izdelki in delo temeljijo na tem načelu in so ustvarjeni z željo, da v sebi prepoznavamo ta potencial, prevzamemo odgovornost zanj in zasvetimo v božanski razsežnosti. Zase. Za svoje bližnje. Za celi svet.

Moje ustvarjanje si lahko pogledate in spremljate na spodnjih povezavah:

Facebook stran: tamara.artts
Etsy stran: TamaraARTTS
Instangram: tamara.artts

HELENA GRMEK - specializantka psihoterapije in diplomirana medicinska sestra

Živjo!
Moje ime je Helena in na sliki je moja družina. Najin otrok, zaradi katerega sem se podala na pot raziskovanja otrokovega spanja. Po izobrazbi sem specializantka psihoterapije in diplomirana medicinska sestra.

Na pot raziskovanja o otrokovem spanju sem se podala ker v obdobju zelo pogostega prebujanja sina, kot kronično neprespana mamica nekih preverjenih in strokovnih informacij v slovenskem prostoru nisem dobila.

Po naravi sem strastna raziskovalka. V svoj pristop vključujem razvojno-psihološko, nevroznanstveno in zdravstveno znanje.

Vsakodnevno se na tem področju izobražujem in to kar zagovarjam znam tudi zelo dobro argumentirati. Moj pristop upošteva tako otrokove kot tudi starševske potrebe. Moja osebna izkušnja “prebujanja” sina obsega bolj ali manj prebujanje na 1h od njegovega 4 – 14 meseca. Žal mi je, da tega znanja nisem imela že prej vsekakor bi bilo to veliko lažje za našo družino.

Moj pristop temeljni na spoznanjih in znanju otroške somnologije (somnologija je medicinska veda o spanju). Vključujem znanstveno preverjene smernice, ki jih kombiniram s psihoterapevtskim znanjem.Ne ponujam čudežev, a z ustreznim pristopom in dobrim načrtom lahko skupaj dosežemo, da bodo noči daljše, starši pa bolj naspani.

Več informacij o meni in mojem pristopu najdete na : spikotdojencek.si
Lahko mi sledite tudi na Fb strani: Spi kot dojenček
Neke združene smernice do bolj naspanih noči najdete v pripetem članku: Kako ob dojenčku do bolj naspanih noči in bolj spočitih juter

Se veselim sodelovanja…

Lp, Helena Grmek

SAŠA PETROVIČ - terapevka relacijske družinske terapije

Saša Petrovič je terapevka, ki deluje po modelu relacijske družinske terapije. Ima zaključen podiplomski študijski program Zakonska in družinska terapija.

Pri svojem delu uporablja terapevtski model, ki ga je v Sloveniji razvil dr. Christian Gostečnik. Je članica Zakonskih in družinskih terapevtov ter se redno udeležuje supervizije.

Je ustanoviteljica Facebook skupine Saša – zakonska in družinska tapija, kjer s svojimi izkušnjami in terapevtskim znanjem usmerja posameznike k zavedanju lastne odgovornosti za svoje življenje in jih opogumlja za delo na sebi. Ima izkušnje z vodenjem skupine za mamice z dojenčki.

 

 

Opozarja na pomembnost navezanosti in stika staršev oziroma skrbnikov z otrokom v najzgodnejšem, ranljivem obdobju. Velik pomen pripisuje razreševanju disfunkcionalnih vzorcev, ki se lahko obudijo pri starših ob vstopu novega člana v družino in se prenašajo generacijsko. Prav tako nudi oporo partnerstvu, ki se ob prihodu dojenčka spremeni.

Zaradi utrujenosti in odpiranja bolečih potlačenih čustvenih vsebin, se lahko partnerja hitro znajdeta v začaranem krogu konfliktov, nerazumevanja in bolečih občutkov zavrženosti. Sodeluje z Inštitutom Vita bona, kjer vodi individualne, zakonske in družinske terapije ter piše članke.

Je ena izmed administratork Facebook skupine Sočutno partnerstvo, kjer skupina terapevtov odgovarja na anonimna vprašanja članov. Prav tako ima izkušnje s povezovanjem skupine za svojce alkoholikov. Svoje delo usmerja v raziskovanje življenja odraslih otrok alkoholikov ter odpravo posledic, ki so nastale zaradi disfunkcionalne primarne družine.

Opozarja na problematiko alkoholizma in drugih zasvojenosti v družini, ki prizadenejo vse družinske člane. Verjame v zdravilno moč odnosa, ki lahko spremeni življenje na bolje.

Internetna stran: sasapetrovic.si

ŠPELA PETERNEL - doktorica biomedicine, raziskovalka a predvsem mama trem čudovitim dekletom

Pozdravljeni,
moje ime je Špela Peternel. Sem doktorica biomedicine, raziskovalka a predvsem mama trem čudovitim dekletom.

Materinstvo me je naučilo, da je najpomembneje, da svoje otroke poslušaš, slišiš in jih spoštuješ in kako pomembno je ob tem otroku in sebi postaviti meje. S svojimi otroci sem se od nekdaj povezovala preko dotika (sem tudi inštruktorica masaže dojenčkov (IAIM CIMI)) in svetovalka za nošenje dojenčkov (die Trageschule).

Zadnje desetletje delujem kot obporodna spremljevalka (DONA International) in učiteljica obporodnih izobraževanj (CBI), in urejam spletno stran : Lupinica 

Ob spremljanju nosečnic in njihovih družin v najbolj občutljivem obdobju, ob rojstvu nove družine, sem še dodatno spoznala, kako zelo pomembno lahko čustva vplivajo na potek nosečnosti in poroda in kako pomembna je izbira besed, s katerimi se pogovarjamo. Ko smo se kot družina soočali s hiperaktivnostjo, disleksijo, raznimi alergijami in otroškimi boleznimi, sem se kot raziskovalka lotila raziskovanja vsake od težav.

Da bi sebi in otrokom olajšala prebolevanje otroških bolezni, sem se naučila homeopatije in postala homeopatski terapevt (BIH). Ko smo imeli težave s čustvenimi izbruhi smo spoznali cvetne esence, nato pa sem tudi sama postala terapevtka za svetovanje z avstralskimi cvetnimi esencami. Svoj mir sem znotraj sebe dolgo časa iskala z različnimi tehnikami meditacije, danes čustva zdravim tudi s tehnikami šole podob (School of images – DreamBirth).

Zaradi mojih raznovrstnih izkušenj vam lahko odgovorim na mnoga vprašanja, a tu sem, da vam pomagam pri prepoznavanju in reševanju intenzivnih čustev (strah, jeza, žalost), s katerimi se soočamo v času nosečnosti, poroda in seveda kasneje pri vzgoji naših otrok, kjer se poleg naših čustev soočamo še z intenzivnimi čustvi naših otrok.

Vabim vas da se nam pridružite v spletni akademiji in da skupaj spoznamo kako pomembno naša čustva vplivajo na naše zdravje. “Z zdravimi čustvi do zdravega telesa”.

Več o meni: moja porodna spremljevalka

LAURA ŽIŽEK KULOVEC - Izobražujem starše, ki se pri svojih otrocih srečujejo z nevrološkimi izzivi

Laura Žižek Kulovec Izobražujem starše, ki se pri svojih otrocih srečujejo z nevrološkimi izzivi – predvsem z motnjami avtističnega spektra.

V zadnjih dveh desetletjih je nevroznanost omogočila, da je razvozlana tudi uganka avtizma. Na voljo so znanje in praktične rešitve za starše, s katerimi lahko svojemu otroku pomagate, da tudi on v nekaj letih postane povsem običajen otrok (nevrotipičen).

Ne obljubljam čudežne palice in rešitve čez noč. Za dosego takšnih sprememb pri otroku je potreben večletni trud. In zagotovim vam lahko, da boste starši v tem procesu šli skozi precej frustrirajoče trenutke.

A hkrati vam lahko zagotovim tudi, da boste občutili radost in veselje, kot ju verjetno niste že vrsto let. Ko se bo otrok pred vašimi očmi iz meseca v mesec spreminjal in suvereno obvladal situacije, ki so bile prej zanj le znanstvena fantastika.

 

Kako poteka delo z menoj? Skupaj s starši gremo čez vsebine: – kako nastanejo motnje avtističnega spektra, – zakaj ravno vaš otrok, – kakšen je mehanizem v telesu, ki vodi otrokovo nenavadno vedenje, – kaj se dogaja v možganih. Predvsem pa spoznamo praktične rešitve, ki jih lahko starši vpeljete v vsakdanje družinsko življenje.

Ko starši razumemo, kako deluje otrokov živčni sistem, lahko precej bolj učinkovito pomagamo otroku, da v možganih ustvari učinkovitejše povezave. Te nove povezave pa mu nato omogočijo boljšo komunikacijo z vrstniki in boljše čustveno ravnovesje. Starše opremim z znanjem, da lahko suvereno izbirate med različnimi terapijami in metodami, ki so na voljo. Poudarek dajem na praktičnih razlagah delovanja možganov.

Tako opremljeni boste lahko dobro vedeli kaj pričakovati od določene terapije ali metode. Ker pa si večina staršev težko privošči dodatne plačljive terapije, velik del izobraževanja namenjam praktičnim rešitvam, ki jih lahko izpeljete v vsakdanjih situacijah ali v domači dnevni sobi. Veseli me, da lahko pri svojem delu kombiniram tako najnovejše nevroznanstvene ugotovitve, kakor tudi osebne življenjske izkušnje. Ob tem se mi je izpolnila velika otroška želja. Želja, da bi tudi drugi razumeli, kako je, ko si drugačen.

Nudim:

– predavanja za starše
– individualno delo s starši
– online program (3-tedenski)

Spletna stran: prisluhnem.si
FB stran: prisluhnem.si
E-naslov: laura@prisluhnem.si

Popust za člane akademije: 25 % na vse storitve

IRENA HALES - certificirana voditeljica priprav na porod po metodi HypnoBirthing® in obporodna spremljevalka – dula

Moje ime je Irena in Mir-na je moj način podpore v času nosečnosti, poroda in prvih korakov v sočutno starševstvo. Kot certificirana voditeljica priprav na porod po metodi HypnoBirthing® in obporodna spremljevalka – dula (CBI in DONA International student) bodoče starše spremljam skozi priprave na porod in obporodno obdobje.

Po porodu pa (zlasti) mamicam na tečajih masaže dojenčka kot mednarodno certificirana inštruktorica masaže dojenčka (IAIM CIMI) preko učenja sočutnega dotika in poslušanja dojenčka pomagam ustvarjati globljo povezanost, razumevanje in mirno ljubezen.

Svojo podporo zaokrožujem tudi z zdravilsko tehniko – Bownovo terapijo, ki blagodejno vpliva na počutje mamice in dojenčka pred, med in po porodu. Z obiski na domu mamico preko terapije in svetovanja podpiram v njeni poporodni regeneraciji in prvih vprašanjih glede nege, dojenja, nošenja in rokovanja z dojenčkom.

Internetna stran: mir-na.si
Facebook stran: Irena.Jamsek.Halas

ALEKSANDRA BRLAN - svetovalka za dojenje s certifikati UNICEF in raziskovalka dojenja in materinstva

Sem svetovalka za dojenje s certifikati UNICEF in raziskovalka dojenja in materinstva. Izvajam svetovanja ena na ena, delavnice in predavanja, o dojenju pa tudi zelo rada pišem.

Nudim podporo pri vseh izzivih dojenja, od začetnih težav z dojenjem v prvih mesecih in prehrane doječe mame, pa vse do uvajanja hrane in uvajanja v vrtec ter dojenja po prvem letu. Svoje znanje s področja dojenja stalno nadgrajujem pri UNICEF-u, trenutno pa se na Univerzi Sigmunda Freuda izobražujem iz Psihoterapije otrok in mladostnikov.

Sem članica Društva svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije ter ustanoviteljica fb skupine Dojenje po prvem letu.Zasebno sem mama trem otrokom in partnerka možu v dinamični družini, kjer se stalno kaj dogaja. Prva dva otroka sem zaradi nepoznavanja dojenja prehitro nehala dojiti.

 

Pri tretjem otroku pa sem se na dojenje dobro pripravila. Znanje o dojenju je bilo vsak dan globje in tako sem začela pomagati drugim mamam. Sčasoma sem temu globokemu klicu pustila, da je postal moj nov po-klic.

KONATAKTI:
Internetna stran: www.srcna.si
E-pošta: aleksandra.brlan.srcna@gmail.com
Facebook stran: srcna.si
Instagram: srcna_aleksandrabrlan
Mobilna številka: 031/672-044

ANA BOŽIČ - predavateljica, svetovalka za brezpleničarstvo ter specialistka za odvajanje od plenic za vse starosti otrok

Avtorica priročnika za starše, Od rojstva brez plenic in njegovega prevoda v Hrvaški obliki, Od rođenja bez pelena. Predavateljica, svetovalka za brezpleničarstvo ter specialistka za odvajanje od plenic za vse starosti otrok.

Po izobrazbi vzgojiteljica predšolskih otrok, s 14 letnim delom v vrtcu ter diplomirana organizatorka in menedžerka socialnih dejavnosti.

“Sem mamica dveh fantov, ki sta življenje brez plenic. Z njima sem imela vzpostavljeno posebno vrsto komunikacije preko občutenja in notranjega razumevanja. Intuitivno sem jo zaznala ji sledila in dosegla, da plenic v njunem življenju več nismo potrebovali. Sedaj to veliko poslanstvo delim naprej preko delavnic in svetovanj za nosečke, mamice in starše…

Podajam praktične prijeme kako tej komunikaciji slediti, metode kako narediti, in pristope, ki so nam še kako lahko v pomoč pri razmišljanju in delovanju pri odvajanju od plenic ali navajanju na prijaznejšo komunikacijo z otrokom, brez »povite ritke«.

Dobrodošli v mojem Svetu brezpleničarstva na: www.brezplenic.si
Facebook strani: Naravna in Nežna

Dobrodošli tudi v naši zaprti FB skupini: ODVAJANJE OD PLENIC – Nežna Komunikacija Izločanja

NINA IN LEA BEZNIK - vodiva Center Platea

Vodiva Center Platea in najino poslanstvo je pomagati otrokom in mladostnikom pri premagovanju
vedenjskih, čustvenih, psihosocialnih ter učnih izzivov. Skupaj s starši skušava reševati različne stiske povezane z
družino in iščemo odgovore na različna vzgojna vprašanja.

Združili sva znanja in sposobnosti ter oblikovali unikaten pristop, ki temelji na psihološkem, terapevtskem in
energetskem delu. Poleg svetovanj in psihoterapevtskega dela, v centru nudiva podporo s pomočjo globokega
sproščanja, obrazne refleksoterapije in barvne terapije, ki pomagajo, da starši in otroci v procesu hitreje
napredujejo in se lažje soočajo s svojimi izzivi. V zadnjih letih pa sva prepoznali, da je velika večina vedenjskih, čustvenih in učnih izzivih otrok ter vzgojnih stisk staršev posledica hude izčrpanosti staršev in tudi otrok, zato v najinem centru nudiva tudi energoterapija, ki jim omogoči, da pridobijo moč in voljo, da znanje in informacije dejansko uporabijo v praksi, v svojem vsakdanjem življenju.

Trdno verjameva, da ima vsak izziv, s katerim se srečujemo starši oziroma naši otroci, rešitev. Naša naloga je, da najdemo najbolj ustrezen način reševanja in odkriti pot, po kateri vsak posameznik najlažje hodi.

Več o nama si lahko raziščete na spletni strani www.platea.si ali na Facebook strani Platea, svetovanje in podpora
otrokom, mladostnikom in staršem. Za vsa vprašanja in informacije pa sva vam na voljo na 040 288 838 ali na info@platea.si

BARBARA HOLCMAN - zakonska in družinska terapevtka stažistka

Sem Barbara Holcman, zakonska in družinska terapevtka stažistka. Verjamem, da smo ljudje odnosnostna bitja, in da so odnosi tisti, ki nas v življenju najbolj zaznamujejo.

Že celo življenje me odnosi zanimajo in pred terapevtsko potjo semsvoj čas posvetila raziskovanju odnosov v poslovnem in akademskem svetu. Po prihodu otrok pa se je moj fokus prestavil na odnose v družini, za katere sedaj verjamem, da so tisti, ki nas oblikujejo že v najzgodnejšem obdobju.

Prav tako pa verjamem, da so odnosi tisti, ki nas rešujejo, nam omogočajo boljše življenje, da je moč za oblikovanje odnosov v nas samih, in da za grajenje toplih, sprejemajočih in enakovrednih odnosov ni nikoli prepozno.

Zanimajo me ženske teme kot so opolnomočenje žensk na vseh področjih in pravica do informirane izbire pri porodih in negi otrok. Ključna se mi zdi podpora mlademu starševstvu in partnerstvu po prihodu otrok. Delala sem tudi z ženskami inotroki žrtvami nasilja v družini.

 

Trenutno izvajam partnersko in individualno terapijo pod okriljem Frančiškanskega družinskega inštituta (FDI). Dodatno se izobražujem v telesnih tehnikah, za katere menim, da so ključne za doseganje boljših rezultatov v terapevtskemu procesu.

MOJCA KOŠIČ - pedagoginja montessori, ustanoviteljica projekta Montessori doma

Mojca Košič je pedagoginja montessori, ustanoviteljica projekta Montessori doma (FB skupnosti, bloga, on line šole) ter mama 8 in 10 let starima deklicama.

Mojca odkriva in raziskuje pristop montessori že dobrih osem let. V tem času se stalno izobražuje pri domačih in tujih predavateljih ter strokovnjakih s področja pedagogike montessori in tudi drugih povezanih področij kot npr. RIE pristop, pozitivna vzgoja, delovanje otroških možganov, itd. Vsekakor pa Mojca ne izhaja le iz teorije, sama je tudi mama dvema deklicama, ki sta danes sicer že v šoli, a pristop montessori je v vzgojo pričela vključevati v njunih zgodnjih letih otroštva.

Obe hčerki sta bili vključeni v vrtec montessori in danes obiskujeta osnovno šolo montessori. Delala je že z mnogimi družinami in jim pomagala pri vključitvi montessori vzgoje v vsakdanjik otroka na enostaven in preprost način. Trenutno pa največ svojega časa posveti poglobljenemu dela s starši preko svojega on line programa Dom po meri otroka: www.dompomeriotroka.si

 

Občasno tudi vodi srečanja za otroke in starše po programu montessori. Sama rada poudari, da je eno teorija montessori, drugo pa je, kako montessori spraviti v prakso in tukaj nastopi interpretacija pristopa montessori, ki je za vsakega posameznika, vsako družino, vsak vrtec ali šolo unikatna in posebna in to je potrebno upoštevati, ko želimo vključiti pristop montessori v vsakdanjo vzgojo otroka.

Spletna stran: www.montessoridoma.si
Facebook stran: MontessoriDoma

ŠPELCA MOROJNA - mentorica za vaš osebni in poslovni uspeh

Sem mama 3 najstnikov, večna učenka in predana mentorica za vaš osebni in poslovni uspeh. Moja največja strast je vaš preboj in transformacija v srečnega in svobodnega kreatorja svojih poslovnih in finančnih sanj. Z vsem srcem poskrbim, da se vaša osebna preobrazba odraža v uspehu na raznih področjih – lepih odnosih, izpolnjenih poslovnih in finančnih sanjah in srečnem in izpolnjenem življenju.

Najraje se potepam po naravi in po čudovitih kotičkih tega sveta. Moja strast je svoboda. Najbolj srečna sem, ker sem si uspela svoj posel postaviti tako, da je moja pisarna lahko kjerkoli si zaželim. Na belih plažah, v cvetoči Kaliforniji, v hotelu ob smučišču ali na domačem vrtu.

Izkušnje sem si nabirala kot doktorica znanosti na Fakulteti za računalništvo in informatiko v Mariboru (mnogi mi še danes zaupate prav zato, ker sem prizemljena) in kot ustanoviteljica, predsednica in prva slovenska strokovna svetovalka za dojenje IBCLC v največji neprofitni organizaciji za obporodno pomoč Štorklja.

Ob tem delu sem končala 6 letno šolanje za bioenergetsko zdravljenje in psihologijo uma in telesa (body-mind psychology) Barbara Brennan School of Healing. Ojačala sem v zavedanju, da je edino vodstvo poslovne ženske ali moškega, da sledi sebi, da se čustveno pozdravi in okrepi, skozi svojo finančno krizo in delo s tisočimi študenti pa sem se naučila, kako lahko premikam finančne meje do neba.

Specifično poslovno znanje, prepleteno z osebno in čustveno preobrazbo, podkrepljeno z zavestnim podiranjem vaših notranjih ovir, ki vam ne služijo več, zdaj zelo uspešno podajam po vsem svetu. Ker iskreno želim, da sSvoje znanje združevanja poslovne in duhovne uspešnosti sem nadgradila pri priznanih mednarodnih mentorjih Elizabeth Purvis, Davidu Neaglu, Jeffu Walkerju, Brendonu Burchardu, Justinu Livingstonu in drugih.

AJDA PULKO - univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, Eating Psychology & Mind Body Nutrition Coach, certificirana inštruktorica TRE Ò , NIA Technique učiteljica, ustanoviteljica in vodja holističnega centra NutriSoma

Sem strokovnjakinja na področju celostne prehrane in pri svojem delu povezujem mnoga komplementarna znanja s področja psihologije, integrativne in holistične nutricionistike, nutrigenomike, mikrobioma ter plesno gibalne in antistresne tehnike za sproščanje napetosti, stresa in travme.

Moja področja v Akademiji so: – celostna prehrana v vseh življenskih obdobjih – prehranska podpora pri kronični utrujenosti, izgorelosti, stresu in travmi – čustveno prehranjevanje, prenajedanje, hujšanje in telesna samopodoba – nutrigenomika in personalizirana prehrana – mikrobiom in prehrana za celostno zdravje in vitalnost Verjamem, da je to, kar jemo, samo polovica naše zgodbe.

Drugo polovico pa najdemo v odgovoru na vprašanje KDO SMO MI, ki jemo?

Kako naša čustva, občutki, doživljanje, zavedanje, odzivanje ter genetika vplivajo na našo izbiro živil, ritem prehranjevanja, prebavo, presnovo, počutje, zdravje in na odnos do lastnega telesa.

Veselim se, da ti lahko pomagam, te podprem in usmerjam na način, ki je prijeten, hranljiv in sproščen. Prilagojen tebi in tvojemu telesu. Z veliko pozornosti, naklonjenosti, sočutnosti in razumevanja.

 

Kontakti:
Internetna stran: www.nutrisoma.si
Elektronski naslov: ajda@nutrisoma.si
Facebook stran: NutriSoma
Telefonska številka: 040/240-624

KATJA KNEZ STEINBUCH - psihoterapevtka, stažistka relacijske družinske terapije, ustanoviteljica in direktorica Inštituta Vita Bona

Pri svojem delu uporablja terapevtski model, ki ga je v Sloveniji razvil dr. Christian Gostečnik. Ima zaključen podiplomski študijski program za izpopolnjevanje Zakonska in družinska terapija (ZDT). Je doktorska kandidatka ZDT in članica Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije.

Kot stažistka je bila povezana tudi z inštitutom Zaupanje. Je ustanovna članica novoustanovljenega združenja, ki nosi ime Slovensko Združenje psihoterapevtov in svetovalcev (SZPS). Redno se udeležuje supervizije pri dr. Mateji Cvetek, njen delovni mentor pa je dr. Robert Cvetek.

Je svetovalka in strokovna administratorka Fb skupin Sočutno starševstvo in Sočutno partnerstvo, kjer vodi ekipo strokovnih moderatorjev, psihoterapevtov. Izvaja predavanja, izobraževanja in šole za starše in ima izkušnje s področja partnerstva in vzgoje otrok in vodenja delavnic za mlade in starše.

 

Od leta 2015 poleg družinske terapije uporablja tudi metodo EMDR – desenetizacija in ponovna predelava travme z očesnim gibanjem. Katja Knez Steinbuch je idejni vodja izobraževanj iz Sočutnega varstva. Vodi tudi start up projekt -Agencija sočutnega varstva. Njena osnovna področja terapevtskega zanimanja obsegajo psihične, fizične in spolne zlorabe v povezavi s starševstvom ter zlorabe v povezavi s partnerstvom in (so)odvisnimi odnosi.

Iz teh področij pripravlja tudi doktorat. Njen moto je “sočutno, diskretno, varno”. Prizadeva si za zakonsko ureditev psihoterapije, ki bi morala biti dostopna vsem. Znotraj Kolegija Fakultet (SFU, FUDŠ in Teološke fakultete) sodeluje s številnimi psihoterapevti. Inštitut Vita Bona vam želi poleg terapij omogočiti vpogled v nova znanstvena dognanja.

Pri tem sodelujemo z našimi družinskimi terapevti, ki jih lahko spremljate v omenjenih Fb skupinah. Slednji objavljajo strokovne novosti iz specializiranih področij.

VESNA BITENC - coachinja in certificirana praktičarka procesa celovitenja

Verjamem, da ima vsak od nas moč, da si življenje oblikuje po svoje. Ključ je v tem, kam usmerjamo svojo pozornost in kakšna prepričanja imamo. A na nas nezavedno vplivajo tudi naše nezaceljene čustvene rane.

Želim si, da bi se vsi zavedali svoje neodtujljive vrednosti, svojih sposobnosti in svoje svobodne volje. Kdor zna prisluhniti svojim potrebam ter zaupa občutkom, intuiciji in notranjemu védenju, lahko na podlagi svojih želja in navdihov zavestno sprejema svoje odločitve, namesto da ga vodijo omejujoči strahovi.

Zadovoljen oziroma srečen posameznik pa lahko veliko dobrega naredi tudi za druge. Žejni in s prazno čašo ne moremo napajati drugih.

Sem radovednica, ki uživa v vseživljenjskem procesu učenja in ozaveščanja. Uživam, ko v tem procesu podpiram tudi druge, da se spoznavajo, osvobajajo navideznih omejitev, ozaveščajo svojo moč, krepijo svojo avtentičnost in stopajo v izbrano smer.

Med študijem računalništva in informatike sem začela delati kot prostovoljka v taborniški organizaciji. Nato sem z izvajanjem izobraževanj nadaljevala profesionalno kot izobraževalna trenerka v mladinskih organizacijah.

Kasneje sem sodelovala pri izvajanju aktivnosti za izgradnjo teamov v poslovnem okolju in športnih ekip. Zadnje čase se najraje posvečam podpori posameznikom, ki se želijo osvoboditi preteklosti in “zaživeti po svoje”.​​

NINA KOČAR - diplomantka biopsihologije in magistra svetovanja in psihoterapije University of Edinburgh

Sem Nina Kočar, diplomantka biopsihologije Univerze na Primorskem in magistra svetovanja in psihoterapije University of Edinburgh, po srcu pa predvsem oseba z veliko strasti do dela z otroki, ter glasna zagovornica prepričanja, da prav vsak otrok šteje.

Profesionalne in osebne izkušnje, radovednost ter pomanjkanje tovrstnih storitev v Sloveniji so botrovali dejstvu, da sem ustanovila Inštitut za zaščito otrok Lunina vila, so.p., za katerega si želim predvsem, da postane varno zavetje tako za otroke z izkušnjo travme, kot njihove svojce.

Lunini vili sedaj pomagam kot svetovalka za skrbnike in svojce, vodja izobraževanj za strokovnjake in prostovoljce ter predvsem kot terapevtka za otroke do 10. let starosti.

Trenutno pridobivam certifikat iz psihotravmatologije in na travmo usmerjene terapije, predvsem pa z neprestanim delom na sebi, strokovnim izpopolnjevanjem in supervizijo skrbim za strokovnost tako svojega, kot našega timskega dela.

KARIN BOJC - komunikacija, osebna rast, razreševanje čustveno obremenjujočih preteklih izkušenj, vzgoja, umetnost življenja, podpora in motivacija drugih ljudi, postavljanje ciljev in samouresničevanje

Odkar pomnim, me zanimajo odnosi, komunikacija, osebna rast, razreševanje čustveno obremenjujočih preteklih izkušenj, vzgoja, umetnost življenja, podpora in motivacija drugih ljudi, postavljanje ciljev (tudi v skladu z žensko naravo) in samouresničevanje.

Tematike, neposredno povezane s skupino, na katere bom odgovarjala so poleg prej naštetih: vpliv osebne rasti na partnerstvo in starševstvo, empatija, otrokov glas in vključevanje otrok v dogovore, dajanje moči otroku, postavljanje jasnih, a ljubečih meja v partnerskih odnosih ter med starši in otroki.

Moje uradno izobraževanje se je začelo v podjetniških vodah in s preučevanjem kadrov, nadaljevalo s preučevanjem socialnopedagoškega dela z otroki, odraslimi in družinami, vse skupaj povezano tudi s podpornim delom s konji.

Konji so čudovit medij, vez pri socialnopedagoškem oziroma terapevtskem delu, family buildingu, coachingu, team buildingu in ostalih programih, ki sem jih oblikovala in jih izvajam ob podpori konj. Seveda pa izvajam socialnopedagoške (terapevtske) storitve ter storitve osebne rasti/coachinga za posameznike, pare in družine tudi brez konj.

Postavljanju in uresničevanju ciljev, zadovoljujočemu partnerstvu, sočutnemu in odgovornemu starševstvu ter uspehu v karieri je skupna in zelo pomembna točka, da prečistimo in prevrednotimo čustveno omejujoče pretekle izkušnje ter nekonstruktivne misli o nas samih in drugih ter nato postavimo nove, željene načine razmišljanja ter smernice in cilje na način, ki nas podpira pri osvajanju le-teh. Na takih trdnih temeljih pa potem lažje in bolj gotovo gradimo čudovito partnerstvo in starševstvo.

V skupini bom odgovarjala na vaša vprašanja, ko boste potrebovali podporo ali nasvet, izvedla kakšen FB LIVE prispevek na aktualne in vam zanimive tematike ter vam na voljo za bolj poglobljeno delo na sebi, v partnerstvu ali v družini.

 

Kontakt:
Spletna stran: www.lukasi.si
Facebookstran: KarinLukasi

 

URŠA PODOBNIK - starševske izkušnje po ločitvi

Živijo, sem Urša in bom z vami delila starševske izkušnje po ločitvi. Kadar do ločitve pride, verjamem, da je ta izkušnja za otroke mnogokrat izjemno težka, predvsem zaradi nas, staršev. In po drugi strani smo samo starši tisti, ki lahko za otroke to izkušnjo omilimo.

To pa je možno, če smo zmožni videti preko sebe oziroma zares postaviti otroke na prvo mesto. S tem mislim na to, da se zavedamo in sprejmemo, da sva oba starša (tudi po ločitvi) najboljša starša za najine otroke. Dokler nam to uspeva, delamo največ za otroke.

Kajti če sva midva, njuna starša v redu (oče iz moje strani in jaz iz očetove strani), otroci to preslikavo delajo na sebe in so v redu tudi otroci. Ločitev je ena za človeka izmed najtežjih preizkušenj v življenju, ki lahko pusti med staršema veliko nezaključenih zamer in je potrebnega veliko dela na sebi, da zmoremo videti preko. In ker smo ljudje različni, je to lahko za nekatere lažje in hitreje, spet za druge je to lahko dolgotrajen proces.

Pravil ni. Pravila določamo mi, posamezniki v vsaki zgodbi. Sama sem potrebovala precej časa, da sem doumela, da sem jaz s svojo zgodbo unikat. In da ni pomembno, kako je svojo ločitev doživljala moja prijateljica, znanka ali sodelavka. Vse te zgodbe popolnoma nič ne povejo o moji zgodbi in mojem doživljanju. Pomembno je, da se tega zavedamo, saj je potrebno v prvi vrsti sprejemanje samega sebe, da si ne ustvarjamo še dodatnega pritiska in frustracij zato, ker je nekdo drug ločitev doživljal čisto drugače.

Ko sprejmemo, da je naša pot v redu, smo na pravi poti. Na poti, ki nas pelje tam, kjer bomo lahko sprejeli sebe in drugega starša kot najboljša starša najinih otrok. Seveda so tudi na tej poti, kot na vseh drugih življenjskih poteh, mnogi vzponi in padci.

Spremljaš me lahko na facebook strani Urshin

Najpomembneje je, da se premikamo naprej.

Srčno vas pozdravljam,
Urša Podobnik

PETRA UREK - predavateljica o sočutnem spremljanju umirajočih otrok in njihovih staršev

Moja pot sprememb, dodatnih izobraževanj, spoznanj se je pričela 15 let nazaj, ko sem se soočala s smrtjo lastnega otroka.

Zakaj jaz?
Kako naprej?
Zakaj je potrebna izkušnja smrti otroka?
Kaj se dogaja v procesu žalovanja?
Kako okolica sprejema in se odziva na težke izkušnje sočloveka?

Tu je bil začetek moje poti, lastnih sprememb, uvidov, osebne rasti in novih začetkov.

 

Sem pionirka na področju Soočanje s smrtjo otroka na začetku življenja. Sem soavtorica knjige, pobudnica za odprtje pokopališč za otroke, spremljevalka žalujočih in umirajočih otrok, predavateljica o sočutnem spremljanju umirajočih otrok in njihovih staršev, vodim skupine za samopomoč in izvajam individualna srečanja.

Zadnjih pet let pa zelo aktivno delujem na področju vzgoje in odnosov, kjer izvajam delavnice, supervizije za pedagoge, različna srečanja in predavanja za starše, družine, individualne in skupinske aktivnosti za otroke s področja čustvene inteligence, čuječnosti in tehnik sproščanja, umirjanja »posebnih« otrok z različnimi tehnikami.

Delavnice vodim tudi v šolah in vrtcih. Izvajam gibalno – sprostitvene delavnice oz. tabore za otroke, družine in pedagoge v katere vključim tudi terapijo z živalmi, aktivnosti ob vodi in ob ognju. Izvajam tudi individualna srečanja, kjer se poleg uma ukvarjamo predvsem s čustvi in čutenji.
Zelo uspešne so, kolektivne, izkustvene delavnice za pedagoge, kjer se zelo čutijo spremembe po izvedenih srečanjih. Ker izhajam predvsem iz prakse in vzporedno spreminjam svojo lastno prakso le –te izkušnje in uvide prenašam na pedagoge, ki se zavedajo, da so spremembe še kako potrebne.

Po osnovni izobrazbi sem vzgojiteljica predšolskih otrok, kasneje izobraževanje še na fakulteti za socialno delo, dodatni študiji – čustvena inteligenca, transakcijska, izobraževanje za delo z umirajočimi otroki, žalujočimi, licence iz relax kids, glasbena terapija, joga, raziskovalna dela iz področja predšolske vzgoje, waldorfska pedagogika, sodelovanje s PI, lastno raziskovanje in vodenje zaključenih skupin vzgojiteljic, pedagogov, zdravstvenih delavcev.

Več o vsem zapisanem pa na:
www.ljubecavzgoja.si
www.solzice.si

Facebook stran: Ljubeča vzgoja in društvo Solzice

Urša Plešnar - diplomirana sociologinja, vodja seminarjev pri Familylab Slovenija, ter idejna vodja in ustanoviteljica projekta Gozdalnica

Sem Urša Plešnar, formalno diplomirana sociologinja, vodja seminarjev pri Familylab Slovenija, ter idejna vodja in ustanoviteljica projekta Gozdalnica. Pa tudi mama dveh otrok starih 5 in 8 let. A to sploh še spada pod formalnosti?

Nekateri mi pravijo gozdna vila. To pa zato, ker večino dneva preživim v gozdu, kjer pri strašno resnem delu opazujem najmlajše znanstvenike na svetu – otroke ki se prosto igrajo. Verjamem namreč, da je igra v naravi eden od najpomembnejših stebrov otrokovega učenja življenjskih veščin. Zato že šest let vodim projekt Gozdalnica, ki spodbuja prosto igro otrok v naravi. A veš, koliko se lahko naučiš, ko poskusaš otroke le opazovati in se ne vmešavati?

Druga dva pomembna stebra mislim da sta zgled in vodstvo odraslih. Tu pa se poleg svojih izkušenj najbolj zanašam na učenja Jesperja Juula. Zadnji dve leti, kot sodelavka Familylab Slovenija njegova znanja tudi predajam. Poleg seminarjev, ki sem jih obiskala, so moji največji učitelji otroci – sploh tisti z močno voljo

Teme o katerih najraje debatiram so prosta igra, otroci z močno voljo in kako pristopiti k otroški agresivnosti.

https://www.facebook.com/gozdalnica/ 
https://familylab.si/   

Kristina Miljančič Špacapan - prof.def, MNRI core specialist, SI pedagog

Sem Kristina Miljančič Špacapan, prof.def, MNRI core specialist, SI pedagog. Vem, da te kratice, na katere sem zelo ponosna, večini ne pomenijo nič

Vsem tem kraticam je skupno to, da izvajam terapije za otoke vseh starosti, tam od 0-99let, ki temeljijo na dognanjih v nevroznanosti, pedagoških in psiholoških pristopih. To pomeni, da delam z otroci s posebnimi potrebami, pa s takimi z “lepotnimi napakami” (nemirni otroci, “nerodnimi”, “počasnimi”), pa s takimi, ki kljub temu, da so zelo sposobni, ne pokažejo svojega potenciala, zamrznejo v stresu, imajo težave z branjem, pisanjem, učenjem, koncentracijo. 

Začnemo že z dojenčki, ki ne spijo, imajo za sabo težko pot na svet, težave s sesanjem in privajanjem na svet. In seveda z odraslimi po travmatičnih izkušnjah, poškodbah, kapeh, stresu in izgorelosti. Pa takimi, ki bi želeli, svoj potencial nadgraditi do popolnosti npr. športniki, glasbeniki. Zelo široko področje dela.

Če bi lahko opisala kaj delam v prenesenem pomenu: prva faza gradnje hiše, ko je potrebno paziti na dobre temelje in napeljava elektrike, do pravih stikal. 

Sedaj pa še v mojem jeziku: skrbim, da se izgradijo nevrosenzomotorične poti, da vsa čutila delujejo usklajeno, kar pa lahko opazujemo preko igre, gibanja, vedenja in vsakodnevnega funkcioniranja.