Zadnjič sem pravzaprav ugotovila, da imamo več ali manj težave v odnosih zato, ker nismo bili varno navezani na naše starše. In vsa ta osebna rast, predelovanje naše preteklosti, vzorcev, itd. je pravzaprav učenje vzpostavljanja novih možganskih povezav, ki skrbijo za to, da se v odnosih ponovno ali celo prvič počutimo varne, sprejete, ljubljene in pomembne.

Bolj kot smo kot otroci bili ne-varno navezani, večje težave imamo kot odrasli in več napora moramo vložiti v izgradnjo novih možganskih povezav. 

Ampak mi se ne damo, ane?  Čeprav je včasih videti (še bolj pa občutiti) brezupno, verjamem v to, da nam z veliko truda, volje, dobrih tehnik in terapij, predvsem pa z medsebojno podporo, lahko uspe.
Sama vidim pri sebi, da sem uspela zgraditi že veliko novih možganskih povezav, tudi takšne, za katere sem mislila pred leti, da jih je nemogoče zgraditi.

In naj poudarim še za konec- To je PROCES. zato bodimo potrpežljivi sami s sabo in ko se bomo čez leta ozrli nazaj, bomo opazili, kako velike korake smo že naredili. 

Hvaležna, da sem na tej poti prav z vami. 

Z vami danes delim članek na temo varne navezanosti, ki mi je bil zelo všeč. Preberete si ga lahko tukaj: https://siol.net/trendi/varna-navezanost-otroka-185381?fbclid=IwAR09v5l2vBiIxRqtkKv2dBE1fqQvgv1ZPy0kd0p8qBEvHwyu4AWmGBFox1w

Janja Urbančič

Sem vodja Sočutne akademije. Moje poslanstvo je pomagati čimveč ljudem priti v stik s samim seboj, svojimi občutki in svojimi globinami tako, da lahko postanejo še boljši starši, vzgojitelji, učitelji in nasploh ljudje.

Prijava na E-novice

Ne pozabi se pofočkati še tukaj, da ostaneva v stiku, saj imam ogromno vsebin, ki bi te utegnile zanimati:

Uspešno ste se vpisali na E-novičke. Preverite vašo E-pošto in potrdite, da želite prejemati naša obvestila.