STE SE KDAJ PRAŠEVALI, KAJ SO LJUDJE UPORABLJALI PRED PLENICAMI?

Elimination Communication – jaz sem to poimenovala pri nas: Naravna in Nežna Komunikacija Izločanja.
Kaj je to EC – Elimination communication?
Je postopek odvajanja dojenčka od plenic, v prvih mesecih, letu njegovega življenja. Mama si vzame čas v katerem opazuje svojega otroka, s svojo intuicijo spremlja njegove signale, ki jih daje za odvajanje urina ali blata. Tako skuša prepoznati telesne potrebe, signale svojega dojenčka ali otroka in se odzvati na njih, tako da mu omogoči uriniranje izven plenice (EC kahlica, kahlica, školjka…).
Pri izvajanju postaneta vse bolj usklajena, odzivna in povezana.
Po rojstvu in do približno enega leta imajo otroci namreč izredno razvit čut za reguliranje svojega lastnega izločanja.

Moja osebna izkušnja in rezultat pri mojih dveh sinovih dajeta jasen odgovor, da je mogoče, da otroci živijo brez plenic Moja filozofija otrokovega delovanja na področju izločanja je drugačna od pristopov, ki so v današnjem svetu veljajo kot »običajni«. In sicer, dojemam izločanje kot osnovno potrebo, ki je enakovredna zadovoljevanju potrebe po hranjenju ali spanju, tudi od rojstva dalje. Celoten sklop omenjenih osnovnih potreb prepoznavam kot povezavo, ki mora biti nujno medsebojno usklajena.

Svetujem, da starši otroka na plenice čim manj navajate. Kajti na ta način boste slišali, ulovili in spodbudili njihovo naravno delovanje, ki z dolgotrajno uporabo plenic, popolnoma zamre.

Po rojstvu in nekje do okoli prvega leta imajo dojenčki in otroci izredno razvit čut za reguliranje svojega lastnega izločanja, če le znamo pristopiti in mu pri tem tudi pomagati. Ne potrebujemo veliko časa. Otrok naše namige in prijeme zelo hitro zazna in prepozna ter nežni komunikaciji podzavestno sledi.

Gre namreč za preskok v razmišljanju, ki se mora zgoditi, če želi mama opaziti in razumeti otrokovo celostno delovanje.

Zame je bil velik navdih, da sem pričela brezplenic otrok sam. Izziv pa njegovo zelo specifično, nenavadno vedenje. Sprva sem njegovi nebesedni komunikaciji le sledila. Obenem pa se v tistem trenutku niti nisem zavedala, kakšni bodo resnični končni rezultat najinega skupnega početja.

Ko sem začela skupaj z njim delovati, se je otrokova odzivnost tako intenzivirala, da si nisem mogla dovoliti, da bi spregledala, ne delovala in mu pri tem ne pomagala. Celoten sklop mojih ravnanj je na koncu posledično prispeval k temu, da sem plenice iz njunih življenj z lahkoto izpustila.

Dobrodošli v Šoli Nežne Komunikacije Izločanja v kateri se boste lahko  skozi poglobljen 4 – tedenski  PROGRAM brezpleničarstva naučile pristope in metode, predvsem pa poglobljenega stika s seboj in svojim otrokom.
Dobrodošli tudi v Diaper Free Coach Slovenija Programu, ki bo odprt zopet v januarju 2020.
Več informacij in prijava na www.brezplenic.si
Ana Božič,
avtorica priročnika za starše, Od rojstva brez plenic,
specialistka za odvajanje od plenic in
Energijsko Komunikacijo v Družini.

 

Prijava na E-novice

Ne pozabi se pofočkati še tukaj, da ostaneva v stiku, saj imam ogromno vsebin, ki bi te utegnile zanimati:

Uspešno ste se vpisali na E-novičke. Preverite vašo E-pošto in potrdite, da želite prejemati naša obvestila.